Berat Gecesi

berat

    “Berat Gecesi” Allâh’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelenen mukaddes bir gecedir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Ramazan ayının müjdecisidir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir.

    Berat Arapça berâe/berâet (الربائة (kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şâbanın on beşinci gecesindemüslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak ( الصك =belge) gecesi” mânâlarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

    Duhân sûresinde (44/3) Kur’an’ın ( مباركة ليلة يف”(mübarek bir gecede” nâzil olduğu ifade edilmektedir. Tâbiîn âlimlerinden İkrime’nin de dahil olduğu bir grup âlim ise Duhân sûresindeki âyetle Berat gecesine işaret edildiği kanaatindedirler.

   Bu takdirde Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semâsına indiği, Kadir gecesinde de âyetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır. Nitekim bazı müfessirler bu görüşü benimsemişlerdir (bk. Elmalılı,V, 4293-4295).1

    “Berat gecesi adını Allah’ın günahkârları affetmesinden alır (berâet). Tâbiîn âlimlerinden İkrime’nin de dahil olduğu bir grup âlim, Duhân sûresinde (44/3) sözüedilen “mübarek gece”nin Berat olduğu kanaatindedir (Taberî, XXV, 108-109). Rasûl-i Ekrem’in bu gecede ibâdetle meşgul olmayı ve gündüzünde oruç tutmayı teşvik ettiğinakledilir “ 2